Canlıların ortak özelliklerinden
biriside beslenmektir. Canlılar bütün faaliyetleri için enerjiye ihtiyaç
duyarlar. Gerekli olan bu enerjiyi ise besinlerden karşılarlar. Vücudumuza aldığımız
besinlerin belli aşamalardan geçerek enerjiye dönüştürülmesine sindirim denir.
Besinlerimizden olan karbonhidrat,
protein, yağ hücre zarından geçebilecek büyüklükte olmadıkları için sindirime uğrarlar.
Su, vitamin ve mineraller ise hücre zarından geçebilecek büyüklükte oldukları
için sindirime uğramazlar.
BESİNLER
|
BULUNDUĞU BESİNLER
|
GÖREVLERİ
|
KARBONHİDRAT
|
Ekmek, Makarna, Patates
|
Enerji verici olarak görev yapar.
|
PROTEİN
|
Yumurta, Peynir, Süt, Et
|
Yapıcı ve onarıcı olarak görev yapar.
|
YAĞ
|
Mısır, Zeytin, Fındık, Ayçiçeği
|
Enerji verici olarak görev yapar.
|
VİTAMİNLER
|
Sebzeler ve Meyveler
|
Düzenleyici olarak görev yapar.
|
SU ve MİNERALLER
|
Bütün Besinlerde
|
Düzenleyici olarak görev yapar.
|
SİNDİRİMDE GÖREVLİ ORGANLAR
Sindirim sisteminde görev alan organlara
sindirim organları denir. Sindirim organları
sırası ile şunlardır;
1.
AĞIZ
Sindirimin başladığı yerdir. Besinleri
dişler yardımıyla parçalayarak daha küçük parçacıklar haline getirir. Tükürük besinleri
yumuşatır. Besinlerin yutulması kolaylaşır.
2.
YUTAK
Burada sindirim gerçekleşmez. Kapakçık şeklindedir.
Yemek borusuna ve soluk borusuna açılır. Yemekler buradan yemek borusuna geçer.
3.
YEMEK
BORUSU
Burada sindirim gerçekleşmez. Gelen
yemekler buradan mideye iletilir.
4.
MİDE
Besinler bir süre burada depolanır. Kasılıp
gevşemesiyle besinler bulamaç haline getirilir ve burada sindirilir.
5.
İNCE
BAĞIRSAK
Bütün büyük besinlerin sindirimi burada
biter. Sindirilen besinler buradan villuslar
yardımı ile kana geçer. Sindirim olayının sonlandığı yerdir.
6.
KALIN
BAĞIRSAK
Sindirilmiş besinlerin içerisinde kalan
su ve mineraller buradan emilerek kana geçer. Burada sindirim olayı
gerçekleşmez.
7.
ANÜS
Besin maddelerinin vücut tarafından
kullanılmayan bölümü olan posanın vücut dışına atıldığı kısımdır.
SİNDİRİME YARDIMCI ORGANLAR
Besinlerin
sindirimi için gerekli olan bazı sıvıların üretilmesi için gerekli organlara sindirime yardımcı organlar denir. Sindirime yardımcı organlar şunlardır;
1.
KARACİĞER
Yağların sindirimi için gerekli olan safra salgısını üretir. Safra salgısını
ürettikten sonra bir kanal yardımı ile ince bağırsağa gönderir.
2.
PANKREAS
Karbonhidrat,
protein ve yağların sindirimi için gerekli olan pankreas öz sıvısını üretir. Pankreas öz sıvısını ürettikten sonra
bir kanal yardımı ile ince bağırsağa gönderir.
FİZİKSEL VE KİMYASAL SİNDİRİM
1. Fiziksel Sindirim
Ø Besinlerin sadece
fiziksel değişime uğradığı sindirimdir.
Ø Fiziksel sindirim
ağızda (dişler yardımı ile ) başlar, ince bağırsakta biter.
Ø Besinlerin ağızda
çiğnenerek küçük parçacıklara ayrılması fiziksel sindirimdir.
Ø Besinlerin mide
kasları yardımı ile bulamaç haline getirilmesi fiziksel sindirimdir.
Ø Yağların safra
salgısı ile küçük parçalara ayrılması fiziksel sindirimdir.
2. Kimyasal Sindirim
Ø Besinlerin enzim
ve bazı salgılar yardımı ile yapısının bozularak enerji üretilmesidir.
Ø Kimyasal sindirim
ağızda ( tükürük sıvısı yardımı ile ) başlar, ince bağırsakta biter.
Ø Karbonhidratların
enzim ve tükürük sıvısı ile birleşmesi kimyasal sindirimdir.
Ø Protein midede
enzim ve mide öz sıvısı ile birleşmesi kimyasal sindirimdir.
Ø Yağların
enzim ve pankreas öz sıvısı ile birleşmesi kimyasal sindirimdir.
Ø Pankreas öz
sıvısı sayesinde ince bağırsakta bütün sindirimler tamamlanır.
SİNDİRİM SİSTEMİNDE GÖRÜLEN BAZI HASTALIKLAR
Gastrit: Mide derisinin iltihaplanması sonucu oluşur.
Reflü: Mide içerisinde bulunan sıvının tekrar yemek borusuna kaçması
sonucu oluşur.
Bağırsak iltihapları: Bağırsakta meydana gelen
iltihaplanmalardır. Uzun süre şikâyetlere neden olur.
SİNDİRİM SİSTEMİNİN SAĞLIĞI
Ø Dengeli ve
yeterli beslenmeliyiz.
Ø Çok sıcak
ve çok soğuk besinler tüketmemeliyiz.
Ø Yiyecekleri
yutmadan önce yeterince çiğnemeliyiz.
Ø Lifli besinler
tüketmeliyiz.
Ø Yemekten sırasında
ve yemekten sonra fazla su içmemeliyiz.
Ø Asitli ve
kafeinli yiyeceklerden uzak durmalıyız.
Ø Tam doymadan
sofradan kalkmalıyız.
Ø Besinleri tüketmeden
önce bol su ile yıkamalıyız.
Ø Yemeğe salata
veya meyve ile başlamalıyız.
Ø Alkol ve sigara
kullanmamalıyız.
Ø Yemekten sonra
biraz dinlenmeliyiz.
Ø Doktor tavsiyesi
dışında ilaç kullanmamalıyız.
Ø Günde en az 2 litre su içmeliyiz.
Ø Günde en az 2 litre su içmeliyiz.
ecrin catak
YanıtlaSilecrin çatak
YanıtlaSil