24 Temmuz 2016 Pazar

      Basit bir elektrik devresinde; ampul, pil, anahtar ve iletken tel bulunur. Pil devreye elektrik enerjisi verir. İletken tel ise bu elektrik enerjisini taşır. Ampulün yapısında bulunan dirençli tel ise ısınınca ortama ışık yayar. Ampulün yapısındaki dirençli tele filaman denir. Anahtar ise devreden geçen akımı kontrol eder.


Devre elemanlarının şekilleri ve sembolleri aşşağıdaki gibidir.


      Ampuller devreye bağlanmalarına göre seri ve paralel bağlama olmak üzere 2’ye ayrılır.

1.      Seri Bağlama

      Ampullerin aynı kol üzerine bağlanmasına seri bağlama denir. Pilden çıkan enerji seri bağlı ampullerin üzerinden geçerek tekrar pile geri döner.



1.      Paralel Bağlama

      Ampullerin farklı kollar üzerinde bağlanmasına paralel bağlanma denir. Paralel bağlı devrelerde pilden çıkan akım kollara ayrılır. Ayrılan akım ampullerden geçtikten sonra tekrar birleşir ve tekrar pile gelir.


AMPUL PARLAKLIĞI
      Ampullerin parlaklığı, ampullerin bağlanma şekillerine bağlıdır. Ampul sayısı, pil sayısı ve bağlanma şekli ampul parlaklığını etkiler.

       Seri Bağlı Devrelerde Parlaklık;

      Seri bağlı devrelerde direnç (ampul) arttıkça, parlaklık azalır. Çünkü ampul sayısı artarsa, pilin enerjisi paylaşılır. 1. Devrede direnç az olduğu için ampul daha parlak yanar. 2. Devrede ise direnç fazla olduğu için parlaklık azalmıştır.


      Paralel Bağlı Devrelerde Parlaklık;

     Paralel bağlı devrelerde pilden çıkan enerji kollara eşit şekilde ayrılacağı için ampullerin parlaklığı 1. ve 2. Devrelerde aynıdır. Çünkü paralel bağlı devrelerde ampul sayısı ne kadar artarsa artsın, ampul parlaklığı değişmez.




















1 yorum:

TAKİPÇİLER

En Çok Okunan Konular