Asitler: Suda çözündüğünde H+ iyonu oluşturan
maddelere asit denir.
Asitlerin Genel Özellikleri
v Mavi turnusol kâğıdını kırmızıya çevirir.
v Tatları ekşidir (Limon gibi).
v Metaller ile tepkimeye girerek (H2)
hidrojen gazının açığa çıkarır. Bu nedenle metal kaplarda saklanmaz.
v Sulu çözeltileri elektrik akımını iletir.
v Tahrip edici özelliğe sahiptir. ( Mermeri
aşındırır, kumaşı deler, deriyi yakar )
v Bazlarla tepkimeye girerek tuz ve su oluşturur.
v pH değerleri 7 den küçüktür.
v Sulu çözeltilerinde H+ iyonu
oluşturur.
Önemli Asitler;
HCl --------------------->
H+ + Cl-
Hidroklorik asit
HNO3 -------------------> H+ + NO3-
Nitrik asit
Hidroklorik asit
HNO3 -------------------> H+ + NO3-
Nitrik asit
H2SO4 ------------------->
2 H+ + SO4-2
Sülfürik
asit
Bazı Özel Asitler;
Asit
|
Sistematik
Adı
|
Piyasa adı
|
Kullanım
Alanı
|
HCl
|
Hidroklorik
asit
|
Tuz ruhu
|
Temizlik
ürünlerinde kullanılır.
|
HNO3
|
Nitrik asit
|
Kezzap
|
Dinamit
yapımında ve gübre üretiminde kullanılır.
|
H2SO4
|
Sülfürik asit
|
Zaç yağı
|
Gübre ve boya
sanayinde, patlayıcı yapımında kullanılır.
|
H3PO4
|
Fosforik asit
|
Fosfat asidi
|
Gübre
üretimi, ilaç ve gıda sanayinde kullanılır.
|
Günlük yaşamda sıkça kullandığımız asit örnekler
Sirkede ---------------------------------- Asetik asit
Limonda -------------------------------- Sitrik asit
Elmada ---------------------------------- Malik asit
Çilekte ----------------------------------- Folik asit
Üzümde --------------------------------- Tartarik asit
Süt, yoğurt ------------------------------ Laktik asit
Turşu, ketçap, meyve suyu------------Benzoik asit (Koruyucu madde)
Reçel, marmelat-------------------------Sorbik asit (Koruyucu madde)
Gazoz ----------------------------------- Karbonik asit
Kolalı içecekler--------------------------Fosforik asit
Karınca ----------------------------------Formik asit
Bazlar: Suda çözündüğünde OH- iyonu
veren maddelere baz denir.
Bazların Genel Özellikleri;
v Tatları acıdır. (Sabun gibi)
v Ele kayganlık hissi verir.
v Sulu çözeltileri elektrik akımını iletir.
v Kırmızı turnusol kâğıdını maviye çevirir.
v Sulu çözeltilerin de OH- iyonu
oluşturur.
v Asitlerle tepkimeye girerek tuz ve su oluşturur.
v pH değerleri 7 den büyüktür.
v Metallere etki etmez ancak amfoter metallerle
(Zn, Al) kuvvetli asitler etki eder.
v Cam ve porseleni aşındırır.
Önemli Bazlar;
NaOH
------------------------------> Na+ + OH-
Sodyum hidroksit
KOH -------------------------------> K+ + OH-
Potasyum hidroksit
Mg(OH)2 ------------------------->Mg+2 + 2OH-
Magnezyum hidroksit
Ca(OH)2 -------------------------->Ca+2 + 2OH-
Kalsiyum hidroksit
NH3 + H2O ------------------------> NH4+ + OH-
Amonyak
Bazı Özel Bazlar;
Sodyum hidroksit
KOH -------------------------------> K+ + OH-
Potasyum hidroksit
Mg(OH)2 ------------------------->Mg+2 + 2OH-
Magnezyum hidroksit
Ca(OH)2 -------------------------->Ca+2 + 2OH-
Kalsiyum hidroksit
NH3 + H2O ------------------------> NH4+ + OH-
Amonyak
Bazı Özel Bazlar;
Baz
|
Sistematik
Adı
|
Piyasa adı
|
Kullanım
Alanı
|
NaOH
|
Sodyum
hidroksit
|
Sud kostik
|
Sabun, kâğıt,
boya, deterjan, yapay ipek yapımında kullanılır.
|
KOH
|
Potasyum
hidroksit
|
Potas kostik
|
Sabun, pil,
gübre yapımında kullanılır.
|
Ca(OH)2
|
Kalsiyum
hidroksit
|
Sönmüş kireç
|
Kireç ve
çimento yapımında kullanılır.
|
NH3
|
Amonyak
|
Amonyak
|
Gübre
üretimi, temizlik maddeleri, çamaşır suyu yapımında kullanılır.
|
pH Metre Kavramı
Bir çözeltinin asit yada baz olma derecesi pH derecesi ile ölçülür. pH cetveli 0-14 arasında değişmektedir. 0-7 arası asit, 7-14 arası baz özelliktedir. 7 ise nötrdür.
pH değeri 3 den küçük olanlar kuvvetli asit, pH değeri 12 den büyük olanlar kuvvetli bazdır.
Bazı maddeleri pH değerleri
Hidroklorik
asit----------- 0
Sülfürik asit ---------------0.3
Mide asidi ------------------1
Nitrik asit------------------ 1
Gazlı içecek ----------------2.4
Kola -------------------------2.5
Limon -----------------------2.3
Sirke ------------------------2.9
Portakal suyu --------------3.5
Domates suyu --------------4.2
Asit yağmuru ---------------5.6
Kahve -----------------------5.0
Çay --------------------------5.5
İdrar ------------------------6.0
Süt --------------------------6.5
Saf Su ----------------------7
Tükürük --------------------7.2
Kan -------------------------7.4
Göz yaşı --------------------7.4
Safra sıvısı -----------------7-8
Deniz suyu -----------------8.0
El sabunu ------------------10.5
Amonyak ------------------11.5
Kalsiyum hidroksit --------12.4
Çamaşır suyu --------------12.5
Sodyum hidroksit ---------13.5
Sülfürik asit ---------------0.3
Mide asidi ------------------1
Nitrik asit------------------ 1
Gazlı içecek ----------------2.4
Kola -------------------------2.5
Limon -----------------------2.3
Sirke ------------------------2.9
Portakal suyu --------------3.5
Domates suyu --------------4.2
Asit yağmuru ---------------5.6
Kahve -----------------------5.0
Çay --------------------------5.5
İdrar ------------------------6.0
Süt --------------------------6.5
Saf Su ----------------------7
Tükürük --------------------7.2
Kan -------------------------7.4
Göz yaşı --------------------7.4
Safra sıvısı -----------------7-8
Deniz suyu -----------------8.0
El sabunu ------------------10.5
Amonyak ------------------11.5
Kalsiyum hidroksit --------12.4
Çamaşır suyu --------------12.5
Sodyum hidroksit ---------13.5
Ayıraç (Belirteç, indikatör)
Ayıraç
bir maddeyi başka maddeden ayırt etmemizi sağlayan maddelere ayıraç denir.
Asit ve Bazlarda Kullanılan Bazı Ayıraçlar
Turnusol
Kağıdı
Asitlerde kırmızı, bazlarda mavi renk alır.
Fenolftalein çözeltisi
Asitlerde renksiz, bazlarda pembe (Kırmızı) renk alır.
Metil Oranj çözeltisi
Asitlerde kırmızı, bazlarda sarı renk alır.
Mor Lahana Suyu
Asitlerde kırmızı, bazlarda mavi renk alır.
Asitlerde kırmızı, bazlarda mavi renk alır.
Fenolftalein çözeltisi
Asitlerde renksiz, bazlarda pembe (Kırmızı) renk alır.
Metil Oranj çözeltisi
Asitlerde kırmızı, bazlarda sarı renk alır.
Mor Lahana Suyu
Asitlerde kırmızı, bazlarda mavi renk alır.
Asit ve
Bazların Tahribatları;
v Asitler ve bazlar tahriş edici (aşındırıcı)
özelliğe sahiptir.
v Asit ve bazları kullanırken, taşırken dikkatli
olmamız gerekir.
v Laboratuvar, mutfak, banyoda kullanılan asit ve
bazların etkilerinden korunmak için eldiven takılmalı, gözlük kullanılmalıdır.
v Asit ve bazların kullanımında birbiri ile
karıştırılmamalıdır. Özellikle tuz ruhu ve çamaşır suyunu kesinlikle
karıştırmamalıyız.
v Temizlik yapılan ortamın iyice
havalandırılmasını sağlamalıyız.
v Asit ve bazların kullanırken güvenlik
işaretlerine dikkat etmeli ambalajında yazan uyarılara uymalıyız.
ASİT YAĞMURLARI
|
Fabrika bacalarından, otomobil
egzozlarından çıkan zehirli gazlar (SO2, NO2,
CO2) havada yağmur damlaları ile birleşerek asit yağmurlarını
oluşturur. Asit yağmurunun pH değeri 5.6 dan küçüktür.
SO2 + H2O -------> H2SO4 (Sülfürik asit)
NO2 + H2O -------> HNO3 (Nitrik asit)
CO2 + H2O -------> H2CO3 (Karbonik asit)
Not: CO2 oluşturduğu karbonik asit diğerlerine göre zayıf bir asittir.
Asit yağmurlarında en zararlı olan SO2 ve NO2 dir.
Bu nedenle fosil yakıtlardan en zararsızı doğal gazdır. (Sadece CO2 ve H2O oluşmaktadır.)
Asit Yağmurlarının Zararları
v Topraktaki kalsiyum, magnezyum, potasyum
elementlerini çözerek toprağın mineral bakımından fakirleştirir.
v Ormanların kurumasına neden olur.
v Tarihi binalara ve eserlere zarar verir.
v Deniz, göl sularına karışarak burada yaşayan
canlıları olumsuz etkiler.
v Araçların ve metal yüzeylerin aşınmasına neden
olur.
Asit
Yağmurlarının Engellenmesi İçin Yapılabilecekler
v Fosil yakıtların kullanımı azaltılmalıdır.
v Fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji
kaynakları kullanılmalıdır.
v Yeşil alan ve ormanlar artırılmalıdır.
v Sanayi tesislerine filtre takılmalıdır.
v Araçların bakımları zamanında yapılmalıdır.
v Kalorisi düşük yakıtlar yerine doğal gaz
kullanılmalıdır.
v Kışın yaprak dökmeyen ağaçlar tercih
edilmelidir.
0 yorum:
Yorum Gönder