5 Haziran 2016 Pazar

      
      

      Cisimlere sıvılar tarafından ağırlığa zıt yönlü kaldırma kuvveti uygulanır. Cisme uygulanan kaldırma kuvveti cismin ağırlığı ile zıt yönde olduğu için cismin ağırlığında azalma meydana gelir. Bundan dolayı sıvıların kaldırma kuvveti (Fĸ) bulunurken; cismin havadaki ağırlığından (GH) sıvıdaki ağırlığı (Gs) çıkarılır.

















v  Sıvı içerisine bırakılan bir cisim sıvı seviyesinde artışa neden olur. Bu artış cismi batan hacmi artıkça kaldırma kuvveti artar. Yani kaldırma kuvveti batan hacimle doğru orantılıdır.


v  Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi cisim sıvı içerisine atıldığında 20 cm sıvının yerini değiştirmiştir. Cismin tamamı suyun içinde battığı için cismin hacmi 20cm ‘tür.  Yani cisimler sıvı içerisine batan kısımları kadar sıvının yerini değiştirirler.



YOĞUNLUK ( ÖZ KÜTLE )

      Bir cismin birim hacimdeki kütlesine yoğunluk (öz kütle) denir. Bir cismin yoğunluğunu kütlesini (m) hacmine (V) bölerek hesaplarız.  Yoğunluğun birimi g/cmᶾ olur. Yoğunluk kısaca “ d “ ile gösterilir.








Katı bir cismin ( demir parçası ) yoğunluğu hesaplanırken;


1.      Demir parçasının kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülür.





   KÜTLE (m) = 60 g






2.      Demir parçası, 60 cm su ile dolu dereceli silindire atılır ve dereceli silindirde kaç cm su yer değiştirmiş hesaplanır. Demir bilye batacağı için yeri değişen su demirin hacmini verir.






       HACİM (V) =70 – 60 = 10cm





3.      Demir parçasının yoğunluğu bulunurken, kütlesi hacmine bölünerek bulunur.

YOĞUNLUK (d) = KÜTLE / HACİM   =  m / V  =  60/10 = 6 g/cm olarak bulunur.



YÜZME, BATMA VE ASKIDA KALMA

      Cisimler bir sıvı içerisine atıldığı zaman farklı özellikler gösterebilir. Yani su içerisindeki durumları farklılıklar gösterebilir.

v  Bir cisim yoğunluğu kendinden büyük bir sıvı içerisine bırakılırsa o cisim  yüzer.
ÖRNEK : Bir tahta parçası su içerisine atıldığı zaman suyun yüzeyinde yüzer.    ( Şekil X cismi )

v  Bir cisim yoğunluğu kendindinden küçük bir sıvı içerisine bırakılırsa o cisim batar.
ÖRNEK : Bir taş parçası su içerisine atıldığı zaman suyun dibine batar.        ( Şekil Z cismi )

v  Bir cisim yoğunluğu kendisi ile eşit bir sıvı içerisine atılırsa o cisim askıda kalır.
ÖRNEK : Bir yumurta tuzlu su içerisine atılırsa askıda kalabilir.                     ( Şekil Y cismi )


Kaldırma Kuvvetinin, Yüzme, Askıda Kalma ve Batma Arsındaki İlişki
      
      Bir cismin sıvı içerisindeki konumunu ve ağırlığını biliyorsak, cismin yoğunluğunu bilmeden kaldırma kuvveti hakkında yorum yapabiliriz.

 v  Cisim yüzerken kaldırma kuvveti cismin ağırlığına eşittir.
 v  Cisim askıda kalırken kaldırma kuvveti cismim ağırlığına eşittir.
 v  Cisim batmış ise kaldırma kuvveti cismin ağırlığından küçüktür. Çünkü kap tabanı tarafından cisme tepki kuvveti uygulanır.

















Diğer Konular:

  • 1. KATILARDA BASINÇ       Katı cisimler ağırlıklarından dolayı bulundukları yüzeye kuvvet uygularlar. Birim yüzeye etki eden dik kuvvete basınç denir. Kısaca “P” ile gösterilir. Kuvvet yerine ağırlık yazılabilir.   &nbs… Devamını Oku.
  • KUVVET VE HAREKET A. KALDIRMA KUVVETİ       Cisimlere sıvı ve gaz tarafından ağırla zıt (yukarı) yönlü bir kuvvet uygulanır. Bu kuvvete kaldırma kuvveti denir. Kaldırma kuvvetinin etkisiyle cismin görünür ağırlığı azalır. Ka… Devamını Oku.
  • DNA VE Genetik Kod DNA ( Deoksiribonükleikasit)        Bütün hücrelerin yönetici molekülüdür. Kalıtsal özelliklerimizi üzerinde taşır. DNA üzerinde genler bulunur. DNA çift ( 2 ) zincirden oluşur. DNA’nın temel y… Devamını Oku.
  • ELEKTRİKSEL GÜÇ       Bir elektrik devresinde birim zamanda harcanan elektrik enerjisine elektriksel güç denir. Genellikle bütün aletlerin gücü farlıdır. Ancak bazı aletlerin güçleri aynı olabilir. ELEKTRİKLİ ALET … Devamını Oku.
  • 2. SIVILARDA BASINÇ       Sıvıların katılar gibi belirli şekilleri yoktur. Sıvılar bulundukları kabın şeklini alırlar. Sıvılar bulundukları kabın her noktasına basınç uygularlar. Sıvı basıncı şu etkenlere bağlıdır; 1.&nbs… Devamını Oku.

0 yorum:

Yorum Gönder

Tarih: 17 Nisan 2025 | Günlerden: Perşembe | Saat: 12:27:52

TAKİPÇİLER

En Çok Okunan Konular