Besinler ve Özellikleri
Canlıları cansız
varlıklardan ayıran özelliklerden birisi de beslenmek zorunda olmalarıdır.
Canlılar yaşamlarını sürdürebilmeleri büyüyüp gelişebilmeleri için tükettikleri
yiyecek ve içeceklerin tümüne besin denir. Yenilen besinlerin bir kısmı
canlının yapısına katılırken bir kısmında günlük enerji ihtiyacının
karşılanmasında kullanılır.
Temel besin içerikleri 5 gruba ayrılır.
Temel besin içerikleri 5 gruba ayrılır.
- Karbonhidratlar
- Proteinler
- Yağlar
- Vitaminler
- Mineraller
- Su
Tükettiğimiz
besin maddelerinin vücudumuzda farklı görevleri vardır besin maddelerinin
vücudumuzda enerji vermek, yapıcı onarıcı ve düzenleme gibi farklı görevleri
vardır.
1. Karbonhidratlar
Karbonhidratlar birinci
dereceden enerji verici olarak kullanılan besin grubudur Karbonhidratlar
vücudumuzda kısa sürede enerjiye dönüştürürler vücudumuz için gerekli olan
enerji Öncelikle karbonhidratlardan sağlanır karbonhidrat içeren besinler
buğday, yulaf, pirinç, patates, mısır ile meyve ve sebzeler örnek olarak
verilebilir.
Karbonhidrat
içeren besinlerin üzerine iyot çözeltisi damlatıldığında mavi - mor renk
alırlar. Bu nedenle besinlerin karbonhidrat içerip içermedikleri iyot çözeltisi
ile anlaşılabilir.
2. Proteinler
Vücudumuzda
yapıcı ve onarıcı olarak görev yaparlar. Kas ve Kemiklerimizin yapısına katılırlar.
Büyüme gelişme ve zekâ gelişiminde etkilidirler. Saç ve tırnaklarımızın
uzamasını sağlarlar.
Protein
içeren besinlerin üzerine nitrik asit damlatıldığında sarı renge dönüşür. Bu
şekilde besinlerin içerisinde protein olup olmadığı anlaşılır.
Hastalıklara
karşı vücudumuzun dirençli olmasını da etkilidirler. Yaralarımızın iyileşmesini
sağlarlar. Proteinler hem bitkisel ve hayvansal besinlerde bulunur. Kuruyemiş,
baklagiller, tahıllar, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ve yumurta gibi
besinlerde bulunur.
3. Yağlar
Yağlar
da karbonhidratlar gibi enerji kaynağı olan besinlerdir. Fazla enerji
gerektiren işler yapıldığında ve uzun süre aç kalındığında karbonhidratlardan
sağlanan enerji yetersiz kalır. Bu durumda gerekli enerji yağlardan karşılanır.
Tereyağı, zeytin, badem, soya, ceviz, fındık ve ayçiçeği gibi besinlerde yağ
bulunur yağlı besinler fazla tüketildiğinde vücudumuzda kilo yapabilir.
Yağlar
vücudu dış etkenlerden ve soğuktan korur. Özellikle soğuk bölgelerde yaşayan
penguen ve kutup ayısı gibi canlıların deri altında yağ biriktirdikleri
görülür. Yağlar bitkisel ve hayvansal kaynaklı olabilir. Zeytinyağı, ayçiçeği,
fındık, fıstık, susam, ceviz, badem, mısır gibi bitkisel kaynaklı besinlerdir.
Et, balık, yoğurt, peynir, süt, tereyağı, kuyruk yağı gibi besinler ise
hayvansal yağlara örnek verilebilir. Yağlı besinler kâğıda sürüldüğünde kâğıdın
üzerinde şeffaf leke bırakırlar. Böylece besinlerin yağ içerip içermediği
anlaşılır.
4.
Vitaminler
Vitaminler
vücudumuzda düzenleyici olarak görev yaparlar. Vitaminler vücut direncimizi
artırır. Büyüme ve gelişmemiz de etkilidir. Vücudumuzu hastalıklara karşı
korur. Hasta olduğumuzda iyileşmemize yardımcı olur. Vitamin yönünden zengin
olan besinlere örnek olarak meyve ve sebzeler verilebilir.
VİTAMİN
ÇEŞİDİ
|
VİTAMİNİN
ÖZELLİKLERİ
|
|
A VİTAMİNİ
|
Ø A vitamini eksikliğinde gözde gece
körlüğü gibi önemli bozukluklar ortaya çıkar. Deride kuruma ve döküntü
görülür.
Ø A vitamini büyüme, kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Ø Balık, karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı, peynir, domates, havuç, çilek ve yeşil sebzeler A vitaminince zengindir. |
|
B VİTAMİNİ
|
Ø Tahıl, yumurta, süt ve süt
ürünleri, kırmızı et ve sebzelerin çoğunda B vitamini bulunur.
Ø Protein, karbonhidrat ve yağların
vücutta kullanımı ile ilgili görev yapar.
Ø Et, süt, süt ürünleri, tahıllı
yiyecekler, taze sebzeler B vitamini yönünden zengin besinlerdir.
|
|
C VİTAMİNİ
|
Ø Diş ve diş eti sağlığı için
gereklidir.
Ø Vücudun mikroplara karşı dirençli
olmasında etkilidir.
Ø Portakal, mandalina, maydanoz,
çilek, kuşburnu, lahana ve domates C vitaminince zengin besinlere örnek
olarak verebiliriz.
|
|
D VİTAMİNİ
|
Ø D vitaminin ön maddesi besinlerle
vücuda alınır. Bu ön maddeler güneş ışınları ile D vitaminini oluşturur.
Ø D vitaminini balık yağıyla doğrudan
alabiliriz.
Ø D vitamini, kalsiyum ve fosforun
emilmesini ve kemiklerde depo edilmesini sağlar.
Ø Balık, karaciğer, süt ve süt ürünleri,
tereyağı, yumurta D vitamini bakımından zengindir.
|
|
E VİTAMİNİ
|
Ø Günlük yiyeceklerde çokça
bulunduğundan eksikliği fazla görülmez.
Ø Deri sağlığını korur.
Ø E vitamini yeşil yapraklı sebzeler,
karaciğer, tahıllar, et, süt ve bitkisel yağlarda bolca bulunur.
|
|
K VİTAMİNİ
|
Ø K vitamini kanın pıhtılaşmasında
önemli rol oynar.
Ø Karaciğer, balık, baklagiller,
yeşil sebzeler, şeftali ve muzda bolca bulunur.
|
|
5.
Mineraller
Mineraller vücudumuzda düzenleyici olarak
görev yaparlar. Büyümede görevlidirler. Kemik gelişiminde etkilidirler. Kemik
yapısında bol miktarda bulunurlar. Bütün yiyeceklerde mineral bulunur. Sofra
tuzunda, maden sularında ve kayaçların yapısında bol miktarda mineral bulunur.
Süt, yoğurt ve peynirde kalsiyum; meyve, et, balık ve tavuk da demir ve fosfat;
içme suları, sebze ve sofra tuzunda ise sodyum minerali bulunur.
6.
Su
Su canlıların yaşamsal
faaliyetlerini sürdürmesinde çok büyük bir öneme sahiptir. Vücudumuzun yaklaşık
yüzde 70’i sudur. Su vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar. Besinlerin
sindiriminde görev yapar. Kanın yapısında bulunur ve dolaşıma yardımcı olur.
Vücut ısısını ayarlar. Atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını
sağlar. Bütün besinlerde su bulunur. Vücut için gerekli suyu içecek ve
tüketilen besinlerden karşılarız besinlerin yapısındaki su miktarı farklılık
gösterir. Örneğin; sebze ve meyvelerde bol su bulunurken; pirinç, buğday
mercimek gibi besinlerde su oranı azdır.
Dengeli ve Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı büyümenin
ve gelişmenin sağlanabilmesi için besinlerin vücudun ihtiyacı kadar
tüketilmesine dengeli beslenme denir. İnsanların yaşamsal faaliyetlerini
sürdürebilmeleri için çeşitli besin gruplarının yeterli ve dengeli miktarda
tüketilmesine sağlıklı beslenme denir.
İnsanların tüketmesi gereken besinler
yaşa ve cinsiyete göre farklılıklar gösterir. Gelişme çağındaki çocuklar enerji
düzeyi yüksek besinler ile daha fazla beslenirken, yaşlılar yağlı ve
karbonhidrat içeren besinlerden daha az tüketirler. Dengeli beslenilmediği
zaman pek çok sağlık sorunu ile karşılaşırız Bu sorunlardan bir tanesi de
obezitedir. Beslenme alışkanlığının sık değiştirilmesi, hareketsiz yaşama
biçimi, dengesiz ve aşırı beslenme kilo artışına neden olmaktadır. Kilo artışı
vücutta yağ oranının atmasıyla oluşur. Aşırı kilo artışına obezite
denir.
0 yorum:
Yorum Gönder