24 Mayıs 2016 Salı

       Günlük yaşantımızın her noktasında enerjiye ihtiyaç duyarız. insanoğlu geçmişten günümüze kadar çok farklı enerji kaynakları kullanmıştır. Enerji kaynakları kendi arasında 2 kısıma ayrılır.






















1.      Yenilenemez Enerji Kaynakları
       Oluşumları ve yenilenmeleri milyonlarca yıl süren enerji kaynaklarıdır. Fosil yakıtlar ve nükleer enerji yenilenemez enerji kaynaklarıdır.

a.      Fosil Yakıtlar
       Petrol, doğalgaz ve kömür fosil yakıtlardır.fosil yakıtlar günlük yaşantımızda her yerde kullanmaktayız. Sanayide, evlerde,arabalarda …

b.      Nükleer Enerji
       Uranyum ve plütonyum elementlerinden elektrik enerjisi elde edilmektedir. Atıkların çevreye zarar vermemesi için atıklar özel kaplara konulup derinlerde saklanır.

2.      Yenilenebilir Enerji Kaynakları
       Kullanıldığı halde hiç bitmeyen ve doğaya zarar vermeyen kaynaklardır. Hidroelektrik enerjisi, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, jeotermal enerji, biyokütle enerjisi yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.

a.      Güneş enerjisi
       En büyük ve en önemli enerji kaynağımızdır. Güneşin fotosentezdeki rolü büyüktür. Güneş enerjisi ayrıca güneş panellerinde, güneş arabaları, hesap makinalarında vb. yerlerde kullanılır.

b.      Hidroelektrik enerji
       Latince de “hidro” su anlamına gelir.suyun hareket enerjisisnden faydalanılarak elektrik enerjisi üretilir. Bu enerji ülkemizde çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

c.       Rüzgar Eerjisi
       Rüzgarın enerjisinden yararlanılarak elektrik enerjisi elde edilir. Rüzgar potansiyelinin yüksek plduğu yerlerde rüzgar jeneratörleri kurularak elektrik enerjisi üretilir. Bu enerji ülkemizde çok yaygın değildir.

d.      Jeotermal Enerji
    Latince de “jeo” yer, “termal” ise ısı demektir. Yeraltından çıkan su ve su buharının sıcaklık ve basıncından
faydalanarak elektrik enerjisi üretilir. Evlerin ve seraların ısıtılmasında da kullanılır. Ülkemiz bu kaynak
yönünden zengindir.

e.      Biyokütle enerjisi

       Bitki ve hayvan atıklarının kullanılarak enerji elde edilmesidir. Hayvan atıklarından elde edilen biyogaz ve bitki atıklarından elde edilen biyodizel bu uygulamalardan bazılarıdır.


0 yorum:

Yorum Gönder

TAKİPÇİLER

En Çok Okunan Konular